Foto: Lina Alexandersson

Planetätande rymdvarelser invaderade Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Med lera och surfplattor som verktyg har påsklovslediga barn skapat film idag. Produktionsbolaget Backa studios kom till biblioteket i Lindesberg för att lära barnen animera.

– Just nu så håller jag på att lägga ut små skepp som ska anfalla utomjordingen efter att den ätit en planet plus en måne. Månen cirkulerade runt planeten, säger 10-åriga David som regisserade sin film med stort engagemang.

Först gör man karaktärer i lera och skapar en historia. Sedan flyttar man figurerna ett steg i taget och tar en stillbild för varje steg. Programvaran, som är gratis, sätter ihop bilderna och skapar en så kallad stop motion-film.

– Tekniken är ju så lättillgänglig idag, och det är skönt att visa att man kan göra film hemma med en telefon eller en surfplatta. Det är det vi försöker visa, att man kan ha den här kreativiteten med sig hem och fortsätta vara kreativ, säger Johnny Wernersson från Backa studios.

– Det finns liksom inga gränser med animation, då kan man göra vad som helst. Fantasin sätter gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.