Foto: SVT

Platskris på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gamla lever allt längre på Örebros vård- och omsorgsboenden. På bara ett år har snittiden som de äldre bor på ett boende ökat kraftigt – med nära 20 procent. Och det här gör att kommunen nu måste öka takten för att bygga nya platser.

– Omsättningen av de platser vi har är inte lika stor. Det är jättebra, att vi har den verksamheten och den kvalitén i verksamheten som också gör att man faktiskt lever längre. Men det medför också att vi måste förändra vår planering ganska snabbt, säger Rasmus Persson (C), kommunalråd.

Tiden som de äldre bor på kommunens boenden ökar kraftigt. 2013 bodde man 699 dygn i snitt, 2014 var den siffran uppe på 826 dygn.

– Vi blir inte bara äldre och äldre, utan det är också fler som blir multisjuka. De som tidigare kanske dog i en stroke eller något liknande överlever i dag på grund av den medicinska utveckling som har skett, men man blir multisjuk och behöver ett större stöd från kommunen. Det är i grunden väldigt positivt men det medför också ett förändrat arbetssätt i den kommunala verksamheten, säger Rasmus Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.