Soile Gustafsson, brandman Foto: SVT/Kristian Åkergren

Ny offensiv mot skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att släcka skogsbranden i Västmanland har gått in i en ny fas. Brandflyg och manskap fokuserar nu på att släcka uppflammande brandhärdar.

I dag arbetar det hittils största antalet människor med att bekämpa branden; 360 personer varav 210 från försvaret och 150 från räddningsledningen.

Hundra militärer har i dag kommit för att avlösa hundra andra och det betyder att man just i dag har två skift igång. Fokus för hela insatsen har också skiftat från att bara försöka hålla begränsningslinjerna, till att gå in i det befintliga brandområdet och försöka släcka uppflammande bränder där.

Skogsbranden i Västmanland

De som återvänt kan vara lugnare

Räddningsledaren Lars-Göran Uddholm sägert att de som återvänt till sina hem i det branddrabbade området kan vara lugnare, men fortsatt måste vara beredda att evakueras om läget skulle försämras.

– Det känns jättepositivt, säger Madeleine André på krisledningen.

Läget i skogsbrandsområdet i Västmanland är i dag något bättre men branden är fortfarande inte under kontroll. Och vädret kan snabbt försvåra släckningsarbetet.

Läget ljusare i dag

– Det har gått riktigt bra under natten och arbetet rullar på. Både väder och insats har varit bra. Under natten kom det lite regn.

– Men det var lite regn, långt ifrån vad som skulle vara effektfullt för själva släckningsarbetet. Men vi är tacksamma för det regn vi får, även om det bara innebär att det bromsar upp branden kortvarigt, säger Madeleine André, pressinformatör vid krisledningen i Ramnäs.

Men branden är inte under kontroll och vädret kan förändra läget snabbt, säger Madeleine Andrén, pressinformatör på krisledningscentralen i Ramnäs.

Insatserna riktas främst till de nordvästra delarna av brandområdet och fokus ligger på att släcka glödbränderna.

Osäkert om måndagens regn

De tidigare prognoser som utlovade omkring 10 mm regn över brandområdet på måndag ser nu mindre säkra ut.

– Något regn kommer det säkert att bli mitt på dagen i morgon, men prognoserna just nu kan innebära allt från fem till tjugo millimeter, säger meteorolog Pia Hultgren.

Varje millimeter är dock extremt betydelsefull.

– Ja, om det faller 10 mm regn över brandområdet så betyder det två miljoner kubikmeter vatten, säger Pia Hultgren.

Detta kan ställas mot brandbekämpningsplanen som kan släppa sex kubik per runda, men förstås mer koncentrerat där vattnet behövs som mest.

Om det skulle falla 20 mm regn så skulle det alltså få stor betydelse för arbetet med branden.

Tillbakvisar uppgifter om plundring

Vid presskonferensen i dag tillbakavisade Anders Ternström vid polisen i Västmanland uppgifter om att bostäder i evakuerade områden skulle ha plundrats.

– Vi har fått in tre anmälningar om bostadsinbrott i Norbergs kommun under den här perioden, och inbrotten har skett i områden som inte varit avspärrade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet