TV: Stora skador på medeltidskyrka efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Den kraftiga branden som härjade i Vintrosa på lördagen har orsakat omfattande skador.

Trots stora insatser hade man svårt släcka elden. Branden som startade i Vintrosa gamla prästgård nära kyrkan, tros vid 13:30-tiden ha spritt sig till kyrkans tak och brandkåren rekvirerade då ut samtliga enheter.

Mattias Ermanbrinx, inre befäl på Nerikes brandkår, säger att räddningstjänsten tvingades omdirigera alla resurser från prästgården, som var helt övertänd, till att försöka släcka branden på taket på kyrkan.

kyrkbranden i vintrosa

Branden var mot tidig lördagskväll släckt. Men på grund av vind som påverkar situation finns risk för att det blossar upp igen, säger Mattias Ermanbrinx.

– Det finns kvar personal som bevakar byggnaderna över natten. Tre man, skyddsfordon och tankbil.

Omfattande skador

Fastigheten på den gamla prästgården fick brinna ner till marken och räddningstjänsten beskriver skadorna på kyrkan som omfattande.

– Taket är borta, delar av inredningen förstörd. Vi lyckades rädda en del föremål inne i kyrkan, men sen blev det för riskfyllt, säger Mattias Ermanbrinx.

Man har inga uppgifter i nuläget om vad som orsakade branden på prästgården, som ligger 100-150 meter från kyrkan. Men man har misstankar om att den kraftiga vindriktningen förde gnistor från fastigheten in i kyrkan.

Branden i fastigheten började i taket. Det fanns personer i huset när branden började, men de hann ta sig ut och ingen ska vara skadad.

Räddningstjänsten hann också tömma fastighetens nedervåning på inventarier innan branden spred sig från övervåningen. Ett renoveringsarbete pågår i huset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkbranden i vintrosa

Mer i ämnet