”Exempel på där polisen totalt havererat”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningsarbetet kring vardagsbrotten måste bli bättre, menar ordföranden för Brottsofferjouren Sven-Erik Alhem.

Polisen måste prioritera vardagsbrott. Det säger Sven-Erik Alhem, före detta överåklagaren och ordföranden för Brottsofferjouren, efter Tvärsnytts rapportering om Annika Berggren i Vintrosa som själv fått leta rätt på familjens stulna crossmotorcyklar.

– Det är ett lysande exempel på där polisen totalt havererat. Man kan inte bete sig på det sättet som polis. Man måste klara av samtliga sina uppgifter inom polisen, säger han.

Vill se på-hugget-polis

Polisen förklaring till den utdragna utredningen är bland annat att de måste prioritera grövre brott, men det är en förklaring som inte håller, menar Alhem.

– Jag skulle vilja se ett på-hugget-polis som tar tag i uppgifterna också när det gäller vardagsbrottsligheten, och inte bara säga att vi har så mycket att göra med mord, våldtäkter och annat, säger Alhem.

– Det finns väldigt många polismän och då får man dela upp sig så att var och en tar sin del av utredningsverksamheten, fortsätter han.

I våra sändningar ikväll får du hör vad länspolismästaren i Örebro län har att säga om saken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.