Här låg busshållplatsen i Villingsberg. Nu finns bara rester kvar och bussarna blåser förbi på motorvägen. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Protester mot indragna busshållplatser

Publicerad

Tre indragna busshållplatser längs E18 ställer nu till med problem för boende och arbetsgivare. Bland de som protesterar är Försvarsmakten.

Vid Villingsberg utanför Karlskoga står en avsågad busshållplatsstolpe längs motorvägen. I förra veckan drogs tre hållplatser längs E18 mellan Örebro och Karlskoga in av trafiksäkerhetsskäl. Sikten är skymd och hastigheten är hög där chaufförerna ska bromsa in och svänga av in i små fickor längs vägen.

– Framförallt i halka och snömodd kan det inträffa väldigt otäcka olyckor, säger Thony Lundberg, trafik- och marknadschef på Länstrafiken.

Men det finns inga andra hållplatser i närheten, så de som bor eller arbetar i trakten är nu tvungna att använda bil istället för att åka kollektivt.

Problem för Försvarsmakten

I Villingsberg ligger ett av Försvarsmaktens skjutfält. Varje år har man cirka 35 000 övernattningar där. För en del av de som deltar i övningarna blir det nu svårt att ta sig till skjutfältet.

– Det är ju unga pojkar och flickor som kommer med allmänna kommunikationsmedel. Alla har ju inte bil, säger skjutfältschefen Ulf Hane.

”En kalldusch”

Samma vecka som hållplatsen drogs in kom beskedet att Försvarsmakten vill flytta en del av sin verksamhet från Örebro till Villingsberg. Det handlar om hemvärnsutbildarna i Örebro-Värmlandsgruppen som ska få sitt nya kontor vid skjutfältet. Att bussförbindelsen då plötsligt är borta kom som en kalldusch.

– Ja, det är egentligen en katastrof, för det finns ju många som i dag utnyttjar buss, säger Lennart Petterson vid Örebro- Värmlandsgruppen.

Försvarsmakten har vänt sig till både Karlskoga kommun och Länstrafiken för att få tillbaka sin busshållplats. Och Länstrafiken hoppas nu att det ska gå att bygga säkrare hållplatser längs vägen och har kallat till ett möte om hur det ska gå att stanna längs E18.

– Direkt efter helgerna kommer vi att träffa Trafikverket, säger Thony Lundberg på Länstrafiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.