Råttgift kräver utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukare som tänker lägga ut råttgift på egen hand måste gå en specialanpassad utbildning. Det blir en av konsekvenserna när Kemikalieinspektionen fasar ut råttgifter och omprövar tidigare godkända medel.

– Många av bekämpningsmedlen är väldigt giftiga. Placeras de ut på felaktigt sätt och utan nödvändig sakkunskap riskerar det att förgifta till exempel rovfåglar som äter råttorna, säger Helena Casabona, enhetschef vid Kemikalieinspektionen.

Bakom de ökade kraven ligger en EU-rekommendation till medlemsländerna att ställa höga krav på att bekämpningen ska göras säkrare för att skydda människor och miljö.

Därför fasas nu råttgifter, som allmänheten tidigare kunnat använda, ut. I fortsättningen får endast yrkesmässiga användare hantera medel mot råttor.

Utvärdera konsekvenser

– Användandet blir kopplat till vissa kunskaper. Den kan man skaffa genom att gå de utbildningar som Socialstyrelsen genomför. Det handlar bland annat om hur ämnena fungerar och hur de ska hanteras, säger Helena Casabona.

Åsa Odell, vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, har inte hört talas om den nya tillämpningen.

– Många lantbrukare använder bekämpningsföretag. Men vi får också se över vilka konsekvenser det kan medföra för enskilda lantbrukare, säger Åsa Odell.

Fakta: Behörighetsklasser för rodenticider

Rodenticider är kemiska eller biologiska bekämpningsmedel mot råttor och möss. I Sverige finns tre behörighetsklasser som visar vilka som har rätt att använda produkterna.

Klass 1 So: Produkter endast för yrkesmässiga användare med särskilt tillstånd, efter utbildning om hur produkterna hanteras. Används för att bekämpa råttor.

Klass 2: Produkter endast för yrkesmässiga användare.

Klass 3: Produkter som kan användas av allmänheten mot exempelvis möss inomhus.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.