Rejäl ökning av turism i Örebro och Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Efter två år med minskad sommarturism i Sverige ökade antalet gästnätter nu i somras. Störst var ökningen i Västmanland och Örebro län.

– Dels beror det på det fina camingvädret, vi ser att det här som vi kallar för ”enkla boendeformer”, som camping och vandrarhem, har fått ett stort uppsving nu i år, säger Henrik Wester på Västmanlands kommun och landsting.

Turismen ökade i hela landet under årets sommarmånader. Sverige hade 1,4% fler gästnätter under juni, juli, augusti i år, jämfört med samma period i fjol. För Västmanland och Örebro län var ökningen hela 17%.

Bara i Västmanland omsätter turismen runt 2 miljarder kronor årligen och ger 1800 arbetstillfällen.

Vid sidan av camping och enkla boenden så ser man också en ny typ av turism som växer i Västmanland.

– Det som drar mer och mer till vårt område är olika typer av upplevelseturism. Det kan till exempel handla om vår industrihistoria, eller om de naturupplevelserna som framför allt finns i de norra länsändarna, säger Henrik Wester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.