Danielle Zuber från Schweiz är en av de som kämpar om rollerna i sommarens uppsättning av La Traviata på Opera på Skäret. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Rekordmånga stjärnor vill sjunga på Skäret

Uppdaterad
Publicerad

Krisen bland operahus i Europa leder till en kraftig ökning av antalet sökande till rollerna i sommarens Opera på Skäret utanför Kopparberg.

I augusti sätts Verdis La Traviata upp på det gamla sågverksområdet Skäret utanför Kopparberg. Sedan 2004 har man haft operaföreställningar där, men intresset att söka rollerna har aldrig varit större än i år.

– Det är med glädje vi kan se att vi har en ökning på mer än 40 procent anmälningar till audition, säger regissören Alexander Niclasson.

Tufft i branschen

Opera på Skäret har blivit ett etablerat namn, men det finns också en annan tydlig orsak till det höga söktrycket: den hårdnande konkurrensen om operajobben. Från bland annat Danmark, Italien, USA och Storbritannien kommer rapporter om problem för de stora operahusen. För en del handlar det om stora publiktapp, för andra om minskade statsanslag.

– Det finns mycket färre tillfällen att sjunga nu än för tio år sedan, säger Opera på Skärets grundare Sten Niclasson.

Samtidigt utbildas hela tiden nya sångare och många skickliga artister kämpar nu om de få jobb som finns.

– Det har börjat märkas nu hur tuff konkurrensen är, säger Danielle Zuber, som rest från Schweiz för att söka en av rollerna i sommar.

Hoppas på en roll

Hon är långt ifrån den enda som har rest långt för att försöka knipa en av rollerna. På listan över alla de som kommit till Musikhögskolans aula i Örebro finns sångare från bland annat Storbritannien, Italien, USA och Australien.

Danielle Zuber har tidigare lyckats få en rad huvudroller. Tolv stycken räknar hon till. Nu hoppas hon att audition nummer 58 i karriären, den i Örebro, ska leda till att hon får sjunga La Traviata i sommar. Annars får hon fortsätta att resa runt i jakten på nya roller.

– Jag skulle inte rekommendera någon att söka sig till den här branschen. Om de inte är som jag och vaknar varje morgon och inte kan tänka sig ett liv utan att sjunga, säger Danielle Zuber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.