Rekordmånga studenter väljer Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler studenter söker sig till Örebro universitet. Trycket har aldrig varit så högt och på måndagen drog terminen igång för de nya studenterna.

3200 nya studenter gjorde sin första dag på Örebro universitet på måndagen. Intresset för att plugga vidare blir allt större i hela landet och på Örebro universitet slogs sökrekord till höstterminen.

– Det betyder att vi blir populärare. Det är bra för staden och för universitetet, säger Jens Schollin, rektor på Örebro universitet.

3.000 fler i år

Lärosätet hade 44.000 sökande i år och det är 3.000 fler än 2013. De senaste sex åren har antalet sökande ökat med 24.000.

– Jag tycker att det är en intressant stad. Jag är nyinflyttad från Uddevalla, säger Arthur Seguya som ska gå Ämneslärarprogrammet med inriktning på idrott och engelska.

Två utbildningar på Örebro universitet finns bland landets 20 mest sökta. Mest populärt är Juristprogrammet som ligger på en 12:e plats. Läkarprogrammet i Örebro är det 17:e mest sökta i landet.

Saknas bostäder

När söktrycket ökar blir behovet av bostäder större och nu i inledningen på terminen jobbar Örebros studentkår för fullt för att ordna akutboende till de nya studenterna.

– Alla har inte fått en lägenhet genom bostadsgarantin så nu försöker vi ordna akutboenden. Vi vill att prviatpersoner och andra studenter hör av sig om de har en soffa eller ett rum att erbjuda, säger Isabella Samuelsson som är studiesocialt ansvarig på Örebro studentkår. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.