Polisen sökte i Skultuna efter 43-åringen Foto: Erik Sundberg / SVT

Dömd för mordet vid Kokpunkten rymde

Uppdaterad
Publicerad

Den 43-årige man som dömts för mordet på en 44-årig man i centrala Västerås rymde under en permission på tisdagen. – Det ska naturligtvis inte få hända, säger Joanna Iwanczuk, chefsöverläkare vid Sala rättspsyk.

Det var under en övervakad permission i området kring Skultuna som mannen försvann.

– Jag kan bekräfta att en av våra patienter har rymt på eftermiddagen på en ledsagarresa med personal. Polisen är meddelad och vi kommer att göra en internutredning av hela händelsen, säger Joanna Iwanczuk, chefsöverläkare vid Sala rättspsyk.

Mordet vid gamla ångkraftverket i Västerås

Hur många var med honom när han rymde?

– Jag kan inte gå in på detaljer utan jag hänvisar till den utredning vi kommer att göra.

Vad säger du om att han har rymt?

– Det låter inte bra men patienter rymmer från rättpsykiatrin, det ska naturligtvis inte få hända.

Sambo till offer varnades

Kort efter att 43-åringen rymt fick också den tidigare sambon till 44-åringen som mördades vid Kokpunkten ett samtal.

– En kvinna från rättspsyk i Sala ringde mig och berättade att 43-åringen hade rymt under en permission och ville varna mig. Han har inte hotat mig men han är väldigt instabil.

Bedöms som farlig

Hur rymningen har gått till vet ännu inte informationsansvarig Johanna von Wowern på Västmanlandspolisen. Polisen bedömer mannen som farlig med tanke på det brott han har gjort sig skyldig till.

– Mannen är sedan tidigare dömd för mord vid Kokpunkten i centrala Västerås och vi uppmanar allmänheten att kontakta polisen om man ser honom, säger hon.

Mannen är 181 centimeter och har grått hår. När han avvek från permissionen var han klädd i ljusbrun skinnjacka, vit skjorta, svarta jeans och svarta skor.

Polisen söker aktivt efter mannen och arbetar också med inre spaning. Rikslarm har utfärdats efter mannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet vid gamla ångkraftverket i Västerås

Mer i ämnet