Foto: SVT

Röj på rullskridskor

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om en kontaktsport som utövas på rullskridskor: Rollerderby har kommit till Västerås.

– Det började som en underground-sport och då handlar det inte om att man utövar den på dyra arenor, förklarar Malin Tuuvas i Västerås Rollerderby. Den här sporten är garageanpassad och gymnastikhallsanpassad.

Roller-derby växte fram under ”punkrockestetik” och då var det mycket tatueringar och svart hår sen har den vuxit och nu är intresset väldigt brett.

Det är ändå en sport där kvinnorna dominerar, männen förpassar domarroller. Inte mindre än sju åkande domare per derby går det åt: reglerna är komplicerade och omfattar 145 sidor text.

Att ha ett rockigt eller våldsamt alias hör också till. I Västerås Roller Derby samsas till exempel Meanie Mischievous, Lars Mustasch, Bitemadust och Killah Youreabitch.

Västerås Rollerderby som är ett relativt nystartat lag har just dragit igång tävlingssäsongen. Höjdpunkten är SM-veckan i Halmstad i juli.

Såhär tävlar man:

  • Två lag kör runt på en oval bana och ska plocka poäng.
  • En spelare från varje lag har till uppgift att plocka poäng, Jammern. Den personen har en stjärna på hjälmen.
  • Det man vill göra som försvarare eller ”blocker” är att hjälpa sin egen ”jammer”. Det gör man genom att tackla motståndarna.
  • Poäng får Jammern genom att åka förbi medlemmar i motståndarlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.