Foto: SVT

Köper vårdplatser av bojkottade boendet

Uppdaterad
Publicerad

Nu köper även region Örebro län vårdplatser av Attendo i Rynningeviken – boendet som Örebro kommun bojkottar.

Över 70 medicinskt färdigbehandlade patienter har den senaste tiden legat kvar på Universitetssjukhuset i Örebro i väntan på att få en plats i hemkommunen.

Samtidigt har trycket på att få loss sjukhussängar varit extremt stort. Sedan i höstas har antalet vårdplatser på länets sjukhus dragits ner med runt 75 platset på grund av sjuksköterskebrist.

#vårdkris

Nu kommer Region Örebro län att köpa 36 extra sängplatser av Attendo i Rynningeviken.

Börjar gälla i maj

– Avtalet är viktigt för att vi även fortsättningsvis ska kunna värna patientsäkerheten, säger regionrådet Catrin Steen (MP). Vi kommer nu att kunna använda fler vårdplatser på USÖ till akut sjuka patienter och patienter som är i behov av planerade vårdinsatser. Det här innebär också att arbetsförhållanden för vår personal blir bättre efter att under en tid ha varit mycket ansträngda.

Avtalet kommer att börja gälla från maj och sex månader framåt.

Attendos boende i Rynningeviken har stått helt tomt sedan det invigdes 2013. Orsaken är att den tilltänkta köparen, Örebro kommun, inte ville teckna ett avtal.

De är kritiska

Kommunen och Attendo har sedan tidigare en tvist om ett annat av företagets äldreboenden. Parterna kommer att mötas i rätten i höst.

Tidigare under veckan blev det känt att Kumla kommun kommer att köpa platser av Attendo i Rynningeviken. Vänsterpartiet i Kumla tog då avstånd från avtalet och menade att man ”spelar kort med djävulen”. Nu kommer fler kritiska röster.

– Vänsterpartiet säger definitivt nej till att teckna avtal om köp vårdplatser av det privata vårdbolaget Attendo, säger regionråd Jihad Menhem (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårdkris

Mer i ämnet