Foto: SVT

Så ska fler killar läsa mer

Uppdaterad
Publicerad

Unga män i åldern 16-25 år ska lockas till läsning i ett nytt samarbetsprojekt mellan biblioteken i Örebro län.

Statens kulturråd har beviljat 200 000 kronor till projektet som består av två delar, där den ena skall undersöka unga mäns medievanor.

Det är konstaterat i flera undersökningar, bland annat den internationella PISA-studien att läsförståelsen går ner hos svenska elever i årskurs 9. Den senaste visade att 18 procent av de svenska eleverna inte når upp till basnivån i läsförståelse. Killarna har det tuffast.

– Läsförståelse – att du kan ta till dig det som skrivs – är viktigt för att du skall kunna ifrågasätta och förstå och bilda dig egna uppfattningar. Det handlar om demokrati egentligen. Att förstå samhället, säger Peter Alsbjer, länsbibliotekarie i Örebro län.

Projektets första del handlar om att undersöka pojkars och unga mäns medievanor, deras miljöer och attityder.

– Man har mycket större palett med alternativ i dag. Mer att göra på sin fritid än att sitta med en bok. Det är inte alltid man tar sig den tiden, utan man vill ha det lite snabbare. Vi vill undersöka hur vi skall kunna nå de här unga männen för att marknadsföra bibliotekens möjligheter till dem, säger Peter Alsbjer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.