SD: ”Det är succé”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna ser ut att få 13 procent i riksdagsvalet. Det gav jubel på partiets valvaka i både Örebro och Västerås.

– Det här är ett resultat av det vi trott ska komma. Ett resultat av hårt arbete och vi har vetat i våra hjärtan att vi är det rätta partiet, säger Johan Henriksson, distriktsresurs för Sverigedemokraterna Dalarna-Västmanland.

– Ett fantastiskt valresultat. Nu är vi Sveriges tredje största parti, jublar Jonas Millard (SD), ordförande Sverigedemokraterna i Örebro.

Val 2014 – Tvärsnytt

Sverigedemokraterna har sedan en tid tillbaka varit i blåsväder, där bland annat medlemmer i partiet utryckt sig rasistiskt på sociala medier. Trots det går partiet mot ett rekordval.

– Det har blivit lite ”vargen kommer”. Sen har givetvis en del varit befogat, och då det viktigt att vi i partiet agerar. Sen har det varit mycket som jag tror att folk har reagerat på och som man tyckt att man gjort en alldeles för stor sak av, säger Millard.

Jonas Millard tror även på framgångar lokalt i Örebro.

– Lokalt följer vi efter riksdagen. Går vi bra där kommer vi att gå bra här också.

Tomma stolar

Sverigedemokraterna har haft en del problem att fylla sina stolar ute i landet. Ett problem som Millard menar är på väg att lösa sig.

– Vi har mer folk som kandierar för oss. Vissa kommuner har det varit svårt att hitta kandidater, men nu har vi hittat kandidater i alla fall.

Rekordvalet gör att partiets inflytande nu ökar.

– Vill ju bli så stora att de övriga partierna måste förhålla sig till oss. Man kan inte längre ignorera oss utan man måste vara beredda att samtala.

– Vi är beredda att samtala med alla partier, men då vill vi också ha något tillbaka i våra profilfrågor, säger Millard.

– Det är succé. Det kommer ta ett bra tag att smälta det här, säger Johan Henriksson om valresultatet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet