SD på framfart i Ljusnarsberg

Uppdaterad
Publicerad

En ökning med 17,9 procentenheter och nu Ljusnarsbergs kommuns näst största parti. Sverigedemokraterna var valets stora vinnare också i Ljusnarsberg.

– Jag tror att vi fått så många röster i kommunen eftersom vi har så stor asylinvandring här, nästan 11 procent, säger Jens Pettersson (SD) som stod med på partiets lista i valet.

23,7 procent av rösterna totalt i kommunen stack ut. Vad som var ännu mer iögonfallande var resultatet i valdistriktet Ställdalen, där fick partiet 35,8 procent. Här görs en stor del av kommunens flyktingmottagande, något som socialdemokraternas Ingemar Javinder kopplar till SDs stora framgångar i området.

Val 2014 – Tvärsnytt

”600 asylboenden i kommunen”

– De flesta Sverigedemokraterna finns ju i Ställdalen, och där har vi ett stort asylboende. Om man kan dra några slutsatser av det kan jag inte svara på. Men det är fakta att vi har 600 asylboenden i kommunen idag och det är ganska påtagligt, säger Ingemar Javinder (S).

Men trots Sverigedemokraternas framgångar ser de inte ut att få något inflytande över den lokala politiken. Den sittande majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet fick nämligen majoritet även i det här valet  med ett mandats marginal. Åtminstone Socialdemokraterna avser att regera vidare i samma konstellation.

Kan växa ännu mer

– Vi har jobbat tillsammans under fyra år och det har gått väldigt bra. Jag tror vi kommer fortsätta med det, jag har inte fått någon annan indikation, säger Javinder (S).

– Får vi inte någon dialog över partigränserna och får ner invandringen då kommer vi växa ännu mer. Det blir så bara, svarar Pettersson (SD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet