Yvonnes gode man dömd till vite

Uppdaterad
Publicerad

I våras berättade vi om Yvonne från Sala som skaffade en God man för att få hjälp med sin ekonomi, men istället fick se ekonomin raseras. Nu har den kvinnliga gode mannen dömts till vite i Västmanlands tingsrätt för att hon inte redovisat Yvonnes ekonomi eller hur hon har skött den. Något hon vare sig vill eller kan förklara.

Jag tänkte höra hur din historia...?

– Nej.

godmanskandal

Yvonnes gode man vill alltså inte berätta sin version och till överförmyndare i Sala kan hon inte förklara vad som har hänt. Klart är, att hon blivit av med sina uppdrag i Sala kommun, som lämnat in ytterligare två stämningar mot henne för utebliven redovisning av andra personers ekonomi, varav en liksom Yvonne fått kronofogden efter sig. En dem har fallit vilket gör tre domar om vite i Västmanland inklusive två i Yvonnes fall.

Sju stämningar

Ytterligare ett Salaärende är på gång men också två liknande fall i Stockholm vilket tillsammans med ett fall i våras gör sju aktuella stämningar om vite mot Yvonnes gode man. Trots det håller överförmyndaren i Sala liksom i våras fast vid att man inte kan göra mer än man gör.

– Vi tar ju noggranna upppgifter från kronofogden och straffregister. Vi för samtal för att höra deras inställning till uppdraget, säger Lars-Göran Olsson, överförmyndare i Sala.

Överförmyndaren menar att ett nationellt register är det enda som skulle förbättra kontrollen av goda män, för att liksom vi kolla Yvonnes gode mans personnummer på landets tingsrätter har man inte tid med säger han. Men om den gode mannen gjort sig skyldig till något bedrägeribrott eller liknande återstår att se. Yvonne gjorde en polisanmälan redan i mars, men anmälan landade inte på åklagarens bord förrän nyligen och nu är hon på semester.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

godmanskandal

Mer i ämnet