Foto: TT/SVT

Skattehöjningsförslag från oväntat håll

Uppdaterad
Publicerad

En av Örebros största fastighetsägare menar att en skattehöjning med 25 öre skulle ge Örebro möjligheten att gräva ner järnvägen genom de centrala delarna av staden.

I ett pressutskick vill fastighetsägaren Per-Johan Behrn att järnvägen som idag delar innerstaden skall grävas ner under mark för att på så sätt göra Örebro till en ”levande, bullerfriare och upplevelserik stad”. I och med ombyggnaden menar han också att resecentrum bör flyttas till Vasatorget eftersom ”Vasatorget med nya resecentrum, som strategisk plats, för samman staden närmare citykärnan från både norr och söder samt väster och öster”.

Redan prövats

Kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S) ser positivt på initiativet, men menar att idén redan på allvar har prövats och blivit utredd:

Val 2014 – Tvärsnytt

– Jag tycker alltid att det är roligt med örebroare som brinner för kommunens utveckling, som gör utspel och det här är väl jättebra. Man skall pröva alla förslag fram till att man kommer fram till att det inte är ett bra förslag. Vi har prövat den här frågan och den är inte realistisk. Det skulle helt enkelt bli för dyrt med en kostnad om 4-5 miljarder och tunneldjupet skulle behöva vara så stort att det knappt är praktiskt möjligt att genomföra projektet. Men jag tycker om att det finns örebroare som brinner och tänker: ”Hur skulle jag vilja utveckla Örebro?”

I Behrns finansieringsberäkningar kommer totalkostnaden bli 4 miljarder kronor och skattehöjningen om 25 öre för att finansiera ombyggnaden skulle i så fall gälla under 40 års tid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet