Foto: SVT

Skid-SM håller Ånnaboda levande

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för Ånnaboda utanför Örebro att ta emot SM i längdskidor. Det är tredje gången på snart 30 år och tävlingarna har betytt mycket för områdets utveckling.

– Det har betytt väldigt mycket för området att få ha SM-tävlingar. Det är en investering för folkhälsan – för en fin vinterdag är det fantastiskt mycket folk som åker skidor här uppe, säger Dick Lager från Garphyttans IF, som var med och arrangerade Ånnabodas första skid-SM som gick av stapeln 1986.

Dåvarande statsminister Olof Palme fanns också på plats -86, och det var bara några veckor innan han mördades. Dick Lager, som då var 22 år gammal, minns mycket väl att Olof Palme var där. Men Lager hade då fullt fokus på sin egen uppgift som var att ansvara för de som kontrollåkte spåren före och efter loppen.

SM-veckan Örebro 2015

– Jag var ledare för de som åkte, men jag försökte åka i deras tempo ändå. När vi skulle åka 5-milsbanan var jag rejält trött när jag kom innan start. Jag trodde att jag var mer vältränad än jag var, säger han med ett skratt.

”Vi kan också”

Något Dick Lager minns tydligt från SM -86 var glädjen över att kunna arrangera en stor skidtävling så långt söder ut i landet. Och även om väderleken inte alltid bär kämpar eldsjälarna på ändå.

– Det ger så mycket, och man brinner för längdåkningen. Vi kan också, trots att vi inte bor i Norrland.

Att arrangera tävlingar här nere är också en förutsättning för att kunna hålla verksamheten vid liv på det sätt som är möjligt idag.

– Det skulle vara förödande för oss här nere om man inte arrangerade sådant här, för allting skulle skjutas norrut. Till slut skulle man vara tvungen att åka 30-40 mil innan man kunde vara med i en stor skidtävling. Det är en utav drivkrafterna till att arrangera tävlingen, säger Dick Lager från Garphyttans IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan Örebro 2015

Mer i ämnet