SMHI varnar för åskväder

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor risk för åskväder under helgen. På söndag drar det in över Götaland och Svealand.

Många kommer att få uppleva blixtar och dunder den närmaste tiden. Hettan gör att risken för åskväder är stor.

Åska uppstår främst på två sätt, genom lokala värmeåskväder eller omfattande regnfronter. Båda sorterna kommer att dyka upp under den sista julihelgen.

Hittills har juli varit relativt åskfritt. Men under natten till fredagen drog ett åsk- och regnväder över Örebro län. Blixten slog ner på flera ställen och orsakade både villabrand och och skogsbränder.

– Vi är nu inne i en period där väldigt, väldigt varm luft krockar med svalare vindar, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Även om det är ovanligt att människor skadas allvarligt kan blixten vara farlig. I torsdags kväll dödades elva kor utanför Smedjebacken i Dalarna efter ett nedslag.

– Man ska ha stor respekt för åskväder. Var inte ute på öppna fält och bada inte när det blixtrar, säger Strandberg.

På söndag drar en regnfront med hög åskrisk över västra Götaland och västra Svealand för att sedan röra sig åt nordost.

Ännu är inte risken för nedslag så hög att SMHI går ut med en varning. Det sker vid 25 procents sannolikhet för kraftig åska, det vill säga 25 nedslag i timmen inom en radie av en mil.

FAKTA: Åska

  • Åska uppstår främst på sommaren, ofta under eftermiddag och tidig kväll. Molnen bildas över land när solen värmer upp marken, tornar sedan upp sig och är fullt utvecklade under eftermiddagen.
  • Det finns också åska knuten till fronter mellan varm och kall luft och den åskan är mer jämnt fördelad över dygnet.
  • Den värsta kombinationen av blixtar och nederbörd i Sverige inträffade på Fulufjället i nordvästra Dalarna i augusti 1997. Då träffades fjället av cirka 700 blixtnedslag under några timmar.

Fakta: SMHI. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.