Foto: SVT

Sökes: Sex tusen böcker till skulptur

Uppdaterad
Publicerad

Från jättekanin till enorm kissande pojke. Nu väntas ytterligare ett gigantiskt konstverk komma till Örebro i samband med Open Art i sommar.

I samband med att den femte upplagan av Open Art arrangeras i Örebro i sommar mellan 14 juni och 6 september kommer den spanska konstnären Alicia Martin ge böcker nytt liv.

OpenART samlar nu in inte mindre än sex tusen böcker till Martin där hon kommer att skapa ett platsspecifikt verk.

Open art i Örebro

– Vi har redan varit i kontakt med stadsbiblioteket, några tryckerier och antikvariaten i Örebro, men vi tar gärna in privata donationer också. De som är intresserade av att bidra med sina gamla inbundna böcker till ett fantastiskt konstverk kan för lämna dem på OpenART kontoret och Örebro konsthallen fram till 15 maj, säger Nina Glimvall, verksamhetschef för Allmänkultur i Örebro kommun, i ett pressmeddelande.

Alicia Martins skulpturer har turnerat världen runt och kommer nu alltså till Örebro.

– I Mexico, återvände många besökare med böcker. De ville visa sin uppskattning till skapandet på det sättet. I Madrid och på andra platser i Spanien, upprördes istället en del människor över att jag använde böcker som material. Jag undrar hur folk i Örebro kommer att reagera, säger Alicia Martin i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet