Foto: svt

Solel – en lysande affär

Uppdaterad
Publicerad

Solenergi är en energikälla på framfart och solceller kan man se lite här och var. Jens Ljunggren i Pålsboda har tagit det hela ett steg längre och räknar med att bli självförsörjande på solenergi.

-Vi har varit nyfikna länge på om vi kunde ha förnybar värme och el hemma och fick idén förra året att be experter om hjälp, så dom hjälpte oss att undersöka om man kan ha förnybar värme och el på sitt eget hus på något sätt. Då kom vi fram till att solceller faktiskt var det mest lönsamma alternativet, säger Jens Ljunggren.

Är det inte dyrt att sätta upp solceller?

-Det kostar ungefär 200 000 kronor för oss efter rotavdrag men då får vi också all el och värme som vi behöver för ett helt år och räknar man på det blir det faktiskt en lönsam kalkyl.

För att det ska bli lönsamt med solceller behöver man ha ett tak i söderläge som är relativt skuggfritt. Och ett bra elavtal så att elbolaget köper upp överskottselen till ett bra pris.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.