Speed-dating för matens skull

Uppdaterad
Publicerad

Speed-dating som inte handlar om att träffa den rätte för kärlekens skull utan om mat, så ska andelen lokalproducerad mat öka i de offentliga köken.

Det är Lantbrukarnas riksförbund och Hushållningssällskapet som genom en rad träffar i Örebro län vill att det ska klicka mellan kommunerna och lokala livsmedelsproducenter inför den nya upphandlingsperioden nästa år. 

– De personliga mötena är jätteviktiga, bönderna behöver få veta av kostcheferna hur mycket volym det handlar om och kostcheferna behöver få veta vad lantbrukarna behöver för att vilja leverera till kommunerna, säger Marie Lönneskog Hogstadius, företagsutvecklare på LRF

Lösningarna finns

Anette Skoog, nöt- och lammproducent utanför Örebro är en av deltagarna, hon är nöjd med speed-datingen som givit svar på många frågor.

– Bland annat att inköpsvolymerna är sådana att vi som leverantörer faktiskt kan sälja till kommunen, det är hanterbart, säger Anette.

En av knutarna som måste lösas för att få mer närodlat i de offentliga köken är logistiken. En liten livsmedelsproducent har i regel inte tid att åka till många leveranskök och köken vill inte heller ha för många leverantörer som knackar på men den planerade omlastningscentralen i Örebro är en lösning på det här problemet enligt Marie Lönneskog Hogstadius.

– Då behöver lantbrukaren bara leverera till omlastningscentralen, sedan distribuerar en transportfirma alla varorna till samtliga kök, säger Marie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.