Foto: SVT

Kris för clownerna

Uppdaterad
Publicerad

Clownerna på Västerås lasarett är panka. Igen. Den ideella föreningen Clownetterna hoppas att landstinget ska skjuta till mer pengar, så att de slipper lägga kraft på att jaga nya sponsorer varje årsskifte.

– Får vi komma in?

Det är det första Doktor Musik och Vimsan frågar, och om barnet säger ”ja” – då börjar föreställningen. Det är sång och bus, som improviseras fram tillsammans med barnet.

Barn får ta kontroll

Förutom det självklara att clownerna kan roa och distrahera i svåra situationer så uppstår också något när clownerna ställer sig till barnets förfogande, barnet får möjlighet att ta kontroll. Pia Degréus berättar om en situation när de hjälpte ett barn som upplevde att hela rummet var fullt av spindlar, som clownerna fick städa bort.

– Det fullkomligt kryllade! Vi höll på jättelänge. Sen plöstligt säger barnet: ”nu kan ni gå, nu är det klart”.

Dagen efter kunde läkaren, med viss förvåning, konstatera att nu fingerade samspelet med barnet bra. Pia Degréus förklarar:

– När vi som vuxna blir utsatt för undersökningar, då har vi förmåga att hantera det. Som barn har vi inte kommit dit ännu, att vi kan ta hand om upplevelsen. När vi är små behöver vi hjälp att få tillbaka vår självkontroll för att stå ut med den här undersökning.

Clownetterna är en ideell förening och har funnits sedan 2007, De ser till att ha clowner på plats på sjukhuset tre dagar i veckan. Föreningen är helt beroende av sponsorer, och får också bidrag från landstinget.

Önskar större bidrag

Som Tvärsnytt tidigare har rapporterat finns intresse för att använda kultur som hälsafrämjare inom landstinget. och nu önskar Clownetterna att de kunde få större bidrag.

– Vi är ett fantastiskt kulturinslag att skriva ut på recept, säger Pia Degréus som gör Doktor Musik.

– Vi har ju det fungerande.

Och det verkar politikerna också tycka, men fråga är vilken plånbok som ska öppnas, clowner har inte någon egen post i budgeten. Nu har landstingsdirektör Monika Berglund fått i uppdrag att försöka hitta pengarna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.