Värmland protesterar mot sammanslagning

Uppdaterad
Publicerad

Hagfors kommunalråd, Mikael Dahlqvist (S), är mycket kritisk till förslaget att slå ihop länsstyrelserna i Värmland och Örebro och låta Örebro bli residensstad.

– Det är otroligt sorgligt att staten och regeringen nu centraliserar all verksamhet. Då drabbas även medelstora städer och inte som tidigare, typ Hagfors och sådana kommuner, utan nu drabbas även Karlstad – så det är otroligt tragiskt för Värmland, säger Mikael Dahlqvist (S), kommunalråd i Hagfors.

Förslaget att halvara antalet länsstyrelser i Sverige, från 21 till elva, skulle för Värmlands del innebära att sätet för länsstyrelsen flyttas från Karlstad till Örebro. Men utredningen har mött skarp kritik hos politiker i Värmland och Mikael Dahlqvist anser att det handlar om en centralisering som han befarar ska leda till lägre inflytande för de värmländska kommunerna.

– Det blir svårigheter för oss som kommunala företrädare, det blir långt till beslutsfattare eller myndighetspersoner, och jag är helt övertygad om att det blir sämre engagemang för det länet man inte tillhör, säger Dahlqvist.

Lokala kontor

Syftet med sammanslagningen är bland annat att få starkare och mer effektiva länsstyrelser till lägre kostnad än i dag, och utredaren Mats Sjöstrand föreslår att det ska finnas lokala kontor i varje län, men Mikael Dahlqvist tycker inte att det räcker:

– Min erfarenhet, om man tittar på mindre kommuner, är att när man börjar flytta chefspersoner om jag uttrycker mig så så följer verksamheten oftas med förr eller senare. Jag tror att det här bara är ett plåster på ett sår, säger han.

Men är det inte rimligt att samordna om det blir mer effektivt och leder till lägre kostnader?

– Jo naturligtvis, men samtidigt tycker jag att ett län behöver ha en viss basservice av statliga tjänster och länsstyrelsen är ju regeringens förlängda arm och är direkt ansvarig ut mot kommuner – det är ju där vi sitter och det är där de ska vara nära oss, säger Dahlqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.