Stopp för lodjursjakt i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Det är Naturvårdsverket som nu satt stopp för vinterns lodjursjakt. Anledningen är att man anser att lodjursstammen i Sverige är för liten. I Örebro fanns vid förra inventeringen mellan 80-90 lodjur och i Västmanland ett 70 tal. En siffra som Jägareförbundet skulle vilja halvera.

– Vi är väldigt besvikna på att vi inte får jag lodjur i Västmanland, säger Lars Björk på Jägareförbundet.

Varför är du besviken?

– Den senaste inventeringen, även om det är några år sen, hade vi mycket lodjur. Cirka 70 i Västmanland, säger Björk och fortsätter:

– Rådjursstammen tål inte att ha så mycket lodjur. Det är ju lodjuren som gör att stammen minskat så mycket

Vad är problemet med att rådjursstammen minskar?

– Jakten är också en naturlig del av förvaltningen av det vilda och ingår i landsbygden och ägande av mark som en naturlig del.

Fin matresurs

Men om man tänker att lodjuren gör ert jobb, är inte det bra då?

– Nej det är det inte. Dessutom är rådjuret en fantastiskt fin matresurs som vi inte ska förringa. Sen är det rekreation och även en del av inkomsterna för landsbygden också.

Jägareförbundet vill se en halvering av antalet lodjur. Både för jägarnas, rådjurens och lodjurens egen skull. Samtidigt som Naturvårdsverket konstaterar att lodjuren blivit färre och är för få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.