Foto: SVT

De strider om valfrihet i vården

Uppdaterad
Publicerad

Valfrihet i vården är en av stridsfrågorna i Askersunds kommun. Majoriteten säger nej till privata aktörer medan allianspartierna lovar ett införande vid en valseger.

Idag är lagen om valfrihet i vården, eller LOV som den kallas, frivillig för kommunerna att införa. I Askersund säger den rödgröna majoriteten nej till detta och hänvisar till kommunens arbete med rätt till heltid.

– Kommunen är inte stor. Vi är 11.000 invånare fördelade på uppemot tio tätorter. Säljer vi ut en del av verksamheten minskar möjligheten till heltid, säger Per Eriksson (S).

Kommunresan – Valet nära dig

– Det kommer inte att försvåras. De flesta företagen vill att deras anställda ska jobba heltid. Det är lika stora kostnader oavsett om den anställda jobbar heltid eller deltid, säger Caroline Dieker (M).

Bra för företagen

Allianspartierna menar att det är upp till var och en vem som ska utföra vården. De tror även att detta är ett sätt att utveckla kommunen på.

– Det är bra för RUT-företagen som får en utökad arbetsmarknad. Det är också bra med konkurrens för kommunen, säger Caroline Dieker (M).

Socialdemokraterna menar å sin sida att det viktiga valet är innehållet av vården och inte vem som ska utföra den.

– Vi vill att de äldre med hemtjänst ska kunna välja att idag vill jag gå på promenad istället för det jag har fått biståndsbeslut på, säger Per Eriksson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet