Foto: TT

Studentlarm – brister i sjukförsäkringen slår hårt

Uppdaterad
Publicerad

Studera på heltid eller hoppa av – det är verkligheten för landets studenter

I en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer (SFS) varnar landets studenthälsomottagningar för brister i sjukförsäkringen. Nästan alla mottagningar upplever att det är ett problem att studenter inte kan sjukskrivas på deltid.

– Studenter måste, precis som alla andra, få rätt till deltidssjukskrivning! Vår undersökning visar att varannan studenthälsomottagning möter studenter som hoppar av för att de inte orkar läsa på heltid. Det är varken effektivt eller rättvist, säger Erik Pedersen, vice ordförande, SFS.

Rapporten #heltsjukt som lanseras idag bygger på en enkät som har besvarats av 21 studenthälsomottagningar runt om i landet.

95 procent av mottagningarna uppger att det är ett problem att studenter inte kan deltidssjukskrivas och 57 procent av mottagningarna har erfarenhet av att studenter hoppar av sina studier för att de inte kan vara deltidssjukskrivna.

Vidare pekar rapporten på problem med att dagens sjukförsäkring utgår från studiemedel. Det betyder att studenter som kanske bor hemma, inte jobbar och inte tar ut något studiemedel saknar försäkringsskydd.

– Alla människor kan bli sjuka. Ändå har vi en sjukförsäkring som inte skyddar alla. Nio av tio studenthälsomottagningar träffar studenter som är helt oförsäkrade. Lösningen är att koppla sjukförsäkringen till studier istället för till studiemedel, säger Vera Songer, ordförande för Mälardalens studentkår

Att tillåta deltidssjukskrivning, minska dagens 30 karensdagar till 7 karensdagar och att förtydliga lärosätets rehabiliteringsansvar, menar SFS är åtgärder som kan genomföras omgående.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.