Foto: SVT

Succé för Örebros läxhjälpsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

För att få fler från studieovana miljöer att välja att studera vidare drivs projektet Linje 14 i Örebro. Nu vill fler kommunera i landet ta efter.

Linje 14 är namnet på projektet som knyter samman Örebro universitet med utvalda högstadieskolor i kommunen där bara en liten andel av eleverna valt att studera gå vidare till högre studier.

– När projektet startade gick det en busslinje från Vivalla till Universitetet som hetter just Linje 14, säger Pia Ridderby, verksamhetsansvarig för Linje 14. Nu har det gått några år och busslinjen har bytt namn, men namnet lever kvar.

Fick läxhjälp

Ava Asaei kom till Sverige när hon gick i nian och började då på Västra Engelbrektsskolan i Örebro. Där fick hon läxhjälp via linje 14 och i dag läser hon på universitetet. Nu är hon själv tillbaka på Västra Engelbrekt som studentambassadör.

– När jag själv var elev så fick jag extra mycket hjälp med läxorna och det var till stor hjälp för mig eftersom jag precis hade kommit till Sverige och var inte duktig på svenska, säger Ava Asaei.

– Då fick jag den hjälpen jag verkligen behövde för att gå vidare. Då kände jag när jag började på Universitetet att jag vill ge tillbaka den hjälpen jag har fått.

Projektet påbörjades 2003. Inledningsvis finansierades det av Utbildningsdepartementet men efter två projektår valde Örebro universitet och Örebro kommun att fortsätta och arbetet och tog då gemensamt över driften. På Västra Engelbrektsskolan är det läxhjälpsaktiviteter två gånger i veckan sen tio år tillbaka.

Viktigt att motivera

Mats Olsson, rektor på skolan, menar att det är viktigt att motivera eleverna att verkligen utnyttja hjälpen som finns att få.

– Jag har arbetat på skolor tidigare där läxhjälp inte varit så populärt som det är på den här skolan men samarbetet med Örebro Universitet som vi har på Västra Engelbrektskolan är väldigt framgångsrikt, säger Mats Olsson.

Tamara Pavic och Sahar Mohammadi går på skolan och vill båda studera vidare efter gymnasiet. De utnyttjat ofta möjligheten att få läxhjälp på måndagar och tisdagar.

– Vi får ganska mycket hjälp av dem om hur vi ska sköta oss i framtiden, säger Tamara Pavic.

– Jag tycker det är en jättebra möjlighet för elever på olika skolor att få hjälp att plugga inför prov, säger Sahar Mohammadi.

– Ibland, hemma, får inte alla den hjälpen de behöver med ganska svåra saker och sådär.

Studieelever har ökat

På Vivallaskolan, som är den skola som varit med i projektet längst, har en utvärdering som projektledningen gjort visat att andelen elever som går över till högre studier ökat. Och nu kan projektet spridas.

Flera kommuner i landet har visat intresse för att införa samma sak och det har till och med kommit en förfrågan ända från Lettland.

– Vi hade en forskningsrapport som kom ut för ett år sedan där man faktiskt visar att det är en högre andel som söker sig till högre studier och det skapar intresse så vi har fått kontakt från andra lärosäten och andra kommuner som är intresserad av hur vi arbetar med det här, säger Pia Ridderby.

– De har sina egna drömmar, de vill bli polismän eller läkare, och vi finns här för dem för att hjälpa dem att nå upp dit, säger Ava Asaei.

– Exakt så som det var för mig. Jag hade ju mina drömmar att jobba inom labb och om tre månader tar jag min examen och får jobba inom labb. Så det var där jag fick min hjälp, verkligen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.