Svårt att få IS-hemvändare dömda

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som politiker säger att hemvändande IS-terrorister måste straffas menar åklagare att dagens lagar gör det mycket svårt att få någon fälld.

Säkerhetspolisen känner till ungefär 130 svenska medborgare som har engagerat sig i terrornätverket Islamiska Staten, IS. Under den senaste tiden har frågan om vad som ska hända efter de kommit hem varit ett hett debattämne. Många politiker har talat om vikten av att de straffas vid hemkomsten.

– Först och främst straff för de handlingar man har begått. Därefter stöd och hjälp, sa Örebros kommunalråd Rasmus Persson (C) tidigare i veckan.

Terroriströrelsen IS

Men trots att många IS-värvade redan har återvänt till Sverige har inte ett enda åtal väckts.

– Vi har inte den lagstiftningen i Sverige att det är förbjudet att vara med i en organisation som är kriminell, säger vice chefsåklagare Marie Lind Thomsen vid Internationella åklagarkammaren.

Dödandet kan vara lagligt

Det finns två tydliga hinder för att det ska gå att nå fram till en fällande dom med dagens lagar. Det första är att en del av dödandet kan vara lagligt idag.

– Om det är krig och två jämbördiga parter med soldater strider mot varandra så skulle man kunna tänka sig att det är tillåtet att slå ihjäl folk. Däremot så är det ju självklart otillåtet med tortyr och attacker mot civila, säger Marie Lind Thomsen.

Det andra hindret är att det svårt att få fram bevis för vem som har gjort vad. Åklagarna känner till brotten, men kan inte visa i domstol vem som är skyldig.

– Det är ju därför man ser dem med huvor och liknande. De är inte intresserade av att vi ska kunna lagföra personerna.

Utreder lagändring

Regeringen låter nu snabbutreda hur lagen skulle kunna ändras. Bland annat vill man se vilka möjligheter som finns för att kriminalisera resor med syfte att delta i krig.

– Det blir olagligt att planera sådana här resor, organisera och rekrytera. Det betyder att betydligt färre kommer att ha möjlighet att lämna Sverige för att delta i terrorkrig i exempelvis Syrien. Det gör det också lättare att lagföra dem när de kommer tillbaka, de som överlever, har inrikesminister Anders Ygeman (S) sagt till Agenda.

På Internationella åklagarkammaren väntar man nu på den nya utredningen som ska bli klar i juni.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad de kommer fram till, säger Marie Lind Thomsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet