Svårt hitta bostäder till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av kommunerna i vårt område har svårt att hitta bra bostäder till flyktingar. I Nora säger kommunen nu nej till dem som vill flytta dit.

– Jag trivs här. Förut bodde jag i Flen, men där trivdes jag inte. Här trivs jag eftersom kommunen och Arbetsförmedlingen hjälper oss, säger Ali Reza Muhammed Reza.

Ali och hans familj kom till Sverige från Afghanistan sommaren 2011 och sedan i höstas bor de i Gyttorp strax utanför Nora. De har haft tur. Bostadsbrist gjorde att kommunen under 2012 endast tog emot 15 av de 50 flyktingar som kommunen har avtal med Migrationsverket om.

– Det känns inte bra. Vår ambition är att ta emot de här 50 personerna, men bostadsbristen är påtaglig här i Nora. Vi träffar inte Ali och de andra familjerna innan de blir kommunplacerade hos oss, så det är tyvärr ett större problem för Migrationsverket, säger Claes Dyst, vuxenutbildningschef i Nora.

Planerar nybyggnation

Förra året tog hälften av kommunerna i Örebro och Västmanlands län emot fler flyktingar än deras avtal med Migrationsverket kräver, visar SVT:s enkät. Enkäten visar också att hälften av kommunerna har problem med att hitta lämpliga bostäder till dem som kommer. I Nora är frågan nu uppe på politisk nivå.

– Det vi har långtgående planer på i dag är att vi ska bygga ett tillgänglighetsboende och det är ett sätt att frigöra andra lägenheter. Även Norabostäder tittar på lösningar för att lösa bostadsbristen i Nora, säger Solweig Oscarsson (S) kommunalråd Nora.

Fakta

I år väntas 54 000 asylsökande till Sverige och Migrationsverket räknar med att hälften av dem kommer att få uppehållstillstånd. Det innebär att behovet av platser i kommunerna är fortsatt stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.