Arkivbild Foto: Scanpix/Länsstyrelsen

Tiveden-valp skjuten i Norge

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni sköts en vargvalp i norska Sykkylvens kommun. DNA-analyser visar nu på att det rör sig om en fjolårsvalp från Tiveden.

Det är den andra vargen från Tiveden-reviret som skjutits på kort tid. Tidigare har en annan valp skjutits i Tåssåsens kalvningsområde i Jämtland. Det här rapporterar Svenska rovdjursföreningen.

Den nyligen skjutna valpen, som är en hane, är född våren 2013. Den hade vandrat cirka 600 kilometer från reviret. Den sköts med stöd av skyddsjakt från norska länsstyrelsen.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

”Olyckligt med två avlivningar”

Valparna är viktiga för att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen, då föräldraparet är invandrade vargar.

– Det är olyckligt att två av valparna avlivats i skyddsjakt. För att Tidveden-paret ska kunna bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen måste deras valpar få egna avkommor. Annars bidrar de inte till att minska inaveln i vargstammen, säger Magnus Kristoffersson, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Fakta om vargarna i Tiveden

– Sommaren 2013 sågs fem valpar i Tivedenreviret.

– Fyra av dessa har återfunnits med hjälp av DNA under vinterns inventeringar.

– Två är skjutna i skyddsjakt.

– Vargparet i Tiveden har troligen fått en ny valpkull våren 2014.

– Syftet med skyddsjakt är att förhindra allvarlig skada och beroende på hur situationen ser ut, hur allvarlig och akut den är, finns olika mycket tid för att genomföra en DNA-analys.

– Det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden vandrade in i Norrbotten vintern 2013. De flyttades till Tiveden där de stannade och bildade revir under våren samma år.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet