Foto: SVT

Torgnys fall tas upp av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha avtjänat stora delar av sitt fängelsestraff på speciella säkerhetsavdelningar menar Torgny Jönsson att han har fått sina mänskliga rättigheter kränkta. Nu tar hovrätten upp hans fall till prövning.

Torgny Jönsson dömdes den 10 november 2009 i hovrätten för grovt bedrägeri till sju års fängelse. Under fängelsetiden var han placerad på samtliga tre säkerhetsavdelningar i landet.

Jönsson menar att han genom placeringen på säkerhetsavdelningar har fått sina mänskliga rättigheter kränkta, enligt europakonventionen. Han kräver en krona i skadestånd, något som tingsrätten tidigare nekat honom eftersom de menar att inget fel har begåtts.

Kritiken mot fängelsernas säkerhetsavdelningar

Nu blir det alltså en ny prövning i högre instans.

– Hovrätten har tagit god tid på sig att pröva frågan om det här målet ska tas upp. Besultet från Göta hovrätt är så otroligt betydelsefullt ur rättssäkerhetssynpunkt, säger Torgny Jönsson.

Varför då?

– Det kan komma att få en avgörande betydelse för de krav som ska ställas på svenska myndigheter på framtida beslutsmotiveringar, att man på ett rättssäkert sätt måste motivera sina beslut. Det är oerhört viktigt för alla dem som godtyckligt har placerats på säkerhetsavdelningar och det är i stort sett allla som sitter på säkerhetsavdelningar idag, säger Torgny Jönsson.

– Det handlar inte om pengar, det handlar om att jag vill sätta stopp för ett system som gör fångar farligare och att vi därmed får ett farligare samhälle, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot fängelsernas säkerhetsavdelningar

Mer i ämnet