et svenska Davis Cup-laget inför helgens möte med Österrike i Örebro. Robert Lindstedt, Elias Ymer, Johan Brunström och Christian Lindell. Foto: Fredrik Scherman / TT

Tränade med Nadal – får ny DC-chans

Uppdaterad
Publicerad

För tre veckor sedan tränade han med självaste Rafael Nadal. Frågan är om det kan hjälpa Christian Lindell att ordna svensk skräll mot Österrike i Davis Cup-tennisen.

– Det var bara träning, men det är ändå ”Rafa”, säger Lindell till TT.

Från Rio de Janeiro till Örebro kan vägen verka lång. Och även om marssolen generöst stålade hela torsdagen så var det varken spontansamba eller karneval längs Kungsgatan.

Men inne på ett hotell presenterade Sveriges DC-kapten Fredrik ”Fidde” Rosengren laget till helgens möte med Österrike i den näst högsta divisionens första omgång – och 23-årige Christian Lindell, född i Rio, får chansen i singel tillsammans med givna ankaret Elias Ymer, 18.

Lindell, som debuterade i Davis Cup mot Rumänien i höstas och har 2-1 i matcher, är näst bäst rankade svensk – 234:e plats – men det var ändå inte självklart att han skulle få chansen.

Lindell trivs bättre på grus och har haft en längre startsträcka att anpassa sig till hardcourt inomhus som är det som gäller i Idrottshuset i Örebro.

– Förra veckan var jag på hemmaplan i Rio på grus, det är stor skillnad jämfört med hardcourt inomhus i Sverige, säger han.

”Ger självförtroende”

Det var i Rio som Lindell fick chansen att träna med världstrean och 14-faldige Grand Slam-vinnaren Rafael Nadal. Svensken känner turneringsdirektören för Rio Open, som ordnade två och en halv timmes träning med Nadal på spanjorens favoritunderlag, grus.

– Det är alltid kul att träna med de bästa spelarna, han var trevlig och det var en bra träning, säger Christian Lindell.

– Jag kan se att jag kan spela jämnt om jag har en bra dag. Det ger mycket självförtroende.

Självförtroendet lär han behöva i helgens matcher. Efter Elias Ymers inledande singel mot Österrikes tvåa Jürgen Melzer ställs Lindell mot Österrikes ankare, Andreas Haider-Maurer som är 55:a på ATP-rankningen.

– Det kommer bli tufft. Men alla i laget tror att vi kan vinna. Det är Davis Cup och vi spelar hemma. Om Elias vinner sin match så blir det press på Haider-Maurer och vi har en kanondubbel, säger Lindell.

Tufft beslut

DC-kaptenen ”Fidde” Rosengren valde att hålla på laget fram till onsdagskvällen. I stället lät han Elias Ymer, Christian Lindell, Isak Arvidsson och Markus Eriksson utmana varandra under träningarna – först i Stockholm och sedan i måndags i Örebro.

Lindell var inledningsvis ”inte i närheten” av de andra, men har förbättrat sig för varje dag, menar Rosengren.

Det är tredje året som Sverige spelar i den näst högsta divisionen. Både 2013 och 2014 krävdes ett avgörande kval för att klara sig kvar. Enligt Rosengren är det ”viktigare än någonsin” att hänga kvar även 2015.

– Det är viktigt både för våra spelare rent sportsligt och för svensk tennis, för intresset, att vi håller oss på en viss nivå, säger han.

Fakta: Sverige-Österrike i Davis Cup

Vinnaren mellan Sverige och Österrike i Idrottshuset i Örebro 6-8 mars får spela kval till världsgruppen i Davis Cup. För förloraren väntar fortsatt kvalspela för att hänga kvar i den näst högsta divisionen. Mötet avgörs i bäst av fem matcher över fem set.

Fredagens singelmatcher, ATP-rankning och DC-facit i singel inom parentes:

Elias Ymer (189/2-4) mot Jürgen Melzer (84/20-27).

Christian Lindell (234/2-1) mot Andreas Haider-Maurer (55/3-5).

Lördagens dubbelmatch, ATP-rankning och DC-facit i dubbel inom parentes:

Robert Lindstedt (34/11-3) och Johan Brunström (81/6-2) mot Jürgen Melzer (37/9-9) och Alexander Peya (12/6-9).

Söndagens singelmatcher:

Elias Ymer mot Andreas Haider-Maurer och Christian Lindell mot Jürgen Melzer.

Källa: daviscup.com.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.