Foto: Läsarbild

Utvisningen står fast – trots elevernas massiva protester

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket menar att Maria Ahmeds pappa inte har ett behov av att få skydd i Sverige. Ärendet har också prövats i domstol, där man kom till samma slutsats. Därmed står utvisningsbeslutet fast.

Under måndagen åkte en hel buss med skolelever, lärare och föräldrar från Sörbyängsskolan i Örebro till Flen för att protestera mot Migrationsverkets beslut att utvisa 12-åriga Maria Ahmeds pappa till Afghanistan.

Även ledande politiker från Örebro fanns med på resan, som dock verkar ha varit förgäves. För enligt Migrationsverket så kommer utvisningsbeslutet att stå fast.

Fallet med Maria Ahmed

Det finns en säkerhetsventil för ärenden där nya omständigheter kommer fram efter Migrationsdomstolen fattat beslut. Det kallas verkställighetshinder, men enligt Migrationsverket har inte tillräckligt med nya omständigheter tillkommit i fallet med Maria Ahmeds pappa.

Kan återförenas i Afghanistan

Anledningen till att Maria fick stanna i Sverige var att man då inte visste var hennes föräldrar fanns. Enligt Migrationsverket kan hon nu, om hon vill, återförenas med sin far i Afghanistan.

– En återförening bygger på att ett barn återförenas med sina föräldrar och inte tvärtom, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Maria har dock rätt att bo kvar i Sverige om hon inte vill flytta till Aghanistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet med Maria Ahmed

Mer i ämnet