Foto: SVT Montage

Tvärsnytt avslöjar: Så lurade mästarna Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Skenkontrakt och brutet lönelöfte. Här är sanningen bakom utvisningen av toppklubbens stjärnspelare: ”Det är fruktansvärt”.

Den 20 augusti tvingades den ukrainska spelaren Nadya Greseva och hennes make Nick hastigt lämna Sverige och Lindesberg Volley.

En klubb som Nadya varit i sedan hösten 2011, och där hon i april 2012 blev stor hjälte efter att ha slagit in matchbollen som gav Lindesberg klubbens första SM-guld i historien.

Volleyfusk

Fick inte förlängt

Anledningen till att Nadya fick lämna Sverige i augusti  i år var att hon inte fick förlängt arbetstillstånd som idrottare av Migrationsverket.

Men SVT Tvärsnytt kan nu avslöja ny fakta som kastar ljus över händelsen. Fakta som berättar hur Lindesberg Volley har lurat Migrationsverket med ett så kallat skenkontrakt för att få arbetstillstånd för Nadya Greseva.

Reglerna från Migrationsverket säger att en icke EU-medborgare måste tjäna minst 14.300 kronor i månaden för att få ett arbetstillstånd som idrottare i Sverige.

För att få till det här arbetstillståndet skrev Nadya och Lindesberg på ett kontrakt som sedan skickades in och godkändes av Migrationsverket hösten 2011. Enligt det skulle Nadya ha tjänat 14.500 kronor i månaden, vilket är inom ramarna för regelverket.

Problemet var bara att klubben aldrig kom att betala de här summorna. För i kulisserna skrevs ett annat kontrakt med Nadya. Nu med en lön på endast 2.400 kronor.

SVT Tvärsnytt har tagit del av båda kontrakten.

Sökte om i våras

Migrationsverket upptäckte det hela i våras när Nadya skulle söka om sitt tillstånd. Handlingarna i ärendet, där Nadya nekas fortsatt arbetstillstånd, har SVT Tvärsnytt också tagit del av.

Där framkommer samma orsak: att Lindesberg inte gett Nadya utlovad lön. Summorna det handlat om har, enligt Migrationsverket, legat på från 1.750 kronor till tidigare nämnda 2.400 kronor i månaden.

Mer än så har alltså Nadya inte fått i lön av Lindesberg under hennes två säsonger i klubben.

En titt hos Skatteverket visar dessutom att Nadyas taxerade inkomst 2012 endast var 50.700 kronor.

När SVT Tvärsnytt konfronterar Lindesbergs sportchef och värvningsansvarige Roger Larsson med uppgifterna erkänner han att klubben inte har betalat ut den utlovade månadslönen till Nadya.

– Hon har fått andra typer av ersättning. Vi har betalat flygbiljetter och lite sådana saker, förklarar Larsson.

Men enligt Migrationsverkets regler är det ju som så att för att få ett arbetstillstånd måste man få 14.300 kronor minst i lön, som idrottare från ett icke EU-land?

– Ja, vi kan väl bryta där, svarar Larsson, och ber sedan SVT Tvärsnytts fotograf att stänga av kameran.

För mer än så vill nämligen inte Roger Larsson säga innan han kort därefter lämnar intervjun.

Dan Walterson, tidigare ordförande men numera vice i Lindesberg, svarar dock på frågor när SVT Tvärsnytt kontaktar honom. Men han säger sig inte känna till fallet med Nadya.

Hos Migrationsverket ser man dock allvarligt på att man som arbetsgivare agerar så här.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Det som man har sagt att personen ska få i lön innan tillståndet beviljas det är vad personen ska ha i lön för det arbeta som man utför, säger Nina Johansson, enhetschef på arbetstillståndsenheten på Migrationsverket i Stockholm.

”Min dröm är krossad”

Nadya Greseva är fortfarande hemma i Ukraina. Hon bekräftar SVT Tvärsnytts uppgifter, men vill inte ställa upp på en tv-intervju.

Dock säger hon följande:

– Min dröm om att bo och leva i Sverige är krossad. Jag gav upp allt hemma i Ukraina för att börja ett nytt liv i Sverige.

– Samtidigt så anklagar jag mig själv för att jag inte kollade upp reglerna bättre. Nu hoppas jag att ingen runt omkring Lindesberg Volley ska få lida för de fel som några personer inom klubben har begått.

Hoppet om att återvända till Lindesberg är ute för Nadya. Och någon ny arbetsgivare har hon inte.

– Jag försöker hitta en ny klubb, och hoppas få klart med någon efter jul i ett annat land än Ukraina. Men jag kommer aldrig att återvända till Lindesberg.

Varför?

– Därför att det är omöjligt för mig att komma tillbaka efter det som hänt, säger Nadya.

Vad tycker du om nyheten? Diskutera i sociala medier.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volleyfusk

Mer i ämnet