Foto: Linda Bock / SVT

”Sunt förnuft gäller även med utepedagogik”

Uppdaterad
Publicerad

På Lergökens förskola i Örebro är det med stor förvåning som personalen hör talas om den nya forskningen.

Barn under tre år bör inte gå på så kallade uteförskolor anser docenten Margareta Söderström, som tillsammans med en grupp forskare står bakom en ny studie.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför. Alla undersökningar som vi har tagit del av visar att barn mår bra av att vara ute, säger Carina Nilsson som är förskollärare på I ur och skur Lergöken i Örebro.

I den nya studien från Karolinska institutet mätte Margareta Söderström stresshormonet kortisol hos 167 barn på nio förskolor. Till sin förvåning upptäckte hon att nivåerna var högre hos barn i uteförskolor jämfört med barn i andra förskolor. 

Att små barn har svårt att hålla värmen är dock ingen nyhet. Även om man arbetar med I ur och skur-pedagogik så måste man vara ute med sunt förnuft, tycker Carina Nilsson

– Det är klart att man inte ska vara ute när barnen fryser, säger hon. Med de små barnen är vi också inne mer på vintern när det är kallt.

Dessutom är inte den ena dagen den andra lik när det gäller väder och vind.

– Det är ju så olika på barn också en del klarar att vara ute längre än andra.

Men Carina Nilsson vidhåller att det bara finns fördelar med att vara ute.

– Vi har stora barngrupper nu och då behöver man vara ute, säger hon, så att barnen kan röra sig. Motoriken främjas och man lär sig också mycket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.