Foto: TT

Tvätta rätt – rädda hjälmargösen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de flesta vet att man inte ska tvätta bilen hemma på gatan gör nästan var tredje bilägare det. Nu satsar Örebro kommun på en biltvättarhelg.

När vi tvättar bilen på gatan eller garageuppfarten rinner vattnet rakt ner i våra dagvattenbrunnar och hamnar orenat i närmsta vattendrag, som till exempel Hjälmaren.

– Biltvätt på gatan är ett stort problem som orsakar en mängd gifter i vårt vatten, säger Ulrika Palmén, enhetschef kundservice VA, Örebro kommun. Många tänker säkert att det inte spelar så stor roll om man ”fuskar” någon gång ibland. Men sammantaget blir det stora mängder tungmetaller och andra gifter som spolas rakt ut i naturen varje år.

Det finns drygt 62.500 registrerade personbilar i Örebro kommun. Det innebär att i snitt 16.250 bilar regelbundet tvättas på gatan bara här i Örebro och därmed sprider gifter i naturen.

Totalt i hela landet rör det sig om 5,5 ton tungmetaller, 5000 ton bilvårdsmedel och 2000 ton olja som riskerar att spridas i naturen, varje år.

– Vi uppmanar därför örebroarna att tvätta bilen på en biltvätt och på så sätt rädda Hjälmargösen och andra som trivs bäst i rent vatten, säger Ulrika Palmén.

Den som vill göra bilen vårfin ska istället åka till en biltvätt där tvättvattnet samlas upp och renas innan det släpps ut i naturen igen. Örebro kommun kommer nu att satsa på en informationskampanj till nästa helg för att få fler att tvätta rätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.