Nu kan universitetet bli privat

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett regeringsförslag ska Örebro Universitet i framtiden kunna välja att omvandlas från att vara statliga till att bli privata stiftelser.

Regeringen, med utbildningsminister Jan Björklund (FP) i spetsen, vill att svenska högskolor och universitet ska kunna välja att omvandlas och drivas i privat regi, om än med statliga pengar.

Lärosätena skulle då bli privata stiftelser vilket i princip skulle betyda att de skulle äga sig själva.

Jan Björklund menar att lärosätena i framtiden behöver kunna hävda sig ännu bättre på en internationell marknad för att locka hit de bästa lärarna och forskarna, och att de då måste ges möjlighet att bestämma över sig själva istället för som i dag styras av staten.

Behöver SD:s stöd

Trots att förslaget kommer att vara på remiss till i november har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet redan bestämt sig för att rösta emot det. De menar att kvaliteten på undervisningen kan äventyras om staten tappar kontrollen.

För att förslaget ska bli verklighet behövs därför Sverigedemokraternas röster i Riksdagen. SD har inte bestämt sig i frågan än men säger sig vara tveksamma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.