Utbildning för psykiska livräddare

Publicerad

För första gången ska nu 1000 personer utbildas i ”Första Hjälpen till Psykisk Hälsa”.

Utbildningen ”Första Hjälpen till Psykisk Hälsa”, Mental Health First Aid, riktar sig till skolpersonal, fritidspedagoger, skolsköterskor, idrottsledare m fl som arbetar med unga i åldern 12-18 år.

– Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga i åldern 15-24 år. Det är viktigt att vår beredskap för att stödja unga i kris blir bättre, säger Carl von Essen, generalsekreterare vid Föreningen Psykisk Hälsa.

Föreningen Psykisk Hälsa ska nu utbilda 1000 ”Första hjälpare” i Stockholms län.

Tvådagarskursen är kostnadsfri och genomförs under perioden april 2013 – februari 2014.

Testat i 15 länder

MHFA utvecklades i Australien 1999 och har hunnit testas och utvärderas i 15 länder. Nu ska programmet testas för ungdomar för första gången i Stockholms län.

Målet med programmet är att rädda liv genom att öka personalens kunskaper om psykiska sjukdomar, självmordsförsök och självmord. Psykisk ohälsa och självmord ett allvarligt folkhälsoproblem och självmord är den i särklass vanligaste dödsorsaken bland unga.

Programmet Första Hjälpen till Psykisk Hälsa lär ut:

  • hur man känner igen de olika symtom som karaktäriserar olika former av psykisk sjukdom och psykiska kriser,
  • hur man bäst tar kontakt med personen och inleder den första hjälpen,
  • hur man kan hjälpa personen att söka adekvat professionell behandling och andra former av stöd för sina besvär.

Kursen lärs ut av certifierade instruktörer som har utbildats av Karolinska Institutets enhet NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.