Vädret ger svampexplosion

Publicerad

Tack vare mycket regn och mycket torka omvartannat har svamparna i de svenska skogarna frodats. En god nyhet till alla er som känner för att gå ut och plocka.

Det kan bli toppenår för kantareller, soppar och champinjoner framöver. Regn och torka är förutsättningen för allt som växer och det gäller naturligtvis också svamparna.

Rapporter om kantareller har kommit in, men än så länge är dem små.

– De måste få växa till sig lite först, säger svampexperten Uno Milberg.

Ont om kändissvampar

Trots att det i nuläget är ont om kändissvampar som det ”gyllene guldet” och Karljohan, finns det andra ätbara sorter i skogarnas hörn. Ett exempel är lärksoppen, som är snarlik kantarellen, men vars undersida på hatten är täckt av porer iställer för valkar.

– Lärksoppen är en god matsvamp. Den växer alltid i närheten av lärkträd. De flesta svampar lever ju i symbios med trädens rötter så de växer familjevis lite varstans, säger Uno Milberg.

Svamp kan egentligen hittas var som helst i skogen, men i närheten av gångstigar borde man kika efter lite extra noga när man är ute på jakt.

Svenskens hemlighet

Enligt Uno är ungefär 10-15 procent av de svampsorter vi hittar i Sverige ätliga.

Håller du med om att en av svenskens största hemligheter är var han eller hon plockar sin svamp?

– Ja, berätta aldrig om de bästa ställena, för då går ju alla godbitar förlorade, säger Uno Milberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.