Det kan bli toppenår för kantareller, soppar och champinjoner framöver. Regn och torka är förutsättningen för allt som växer och det gäller naturligtvis också svamparna.
Rapporter om kantareller har kommit in, men än så länge är dem små.
– De måste få växa till sig lite först, säger svampexperten Uno Milberg.
Ont om kändissvampar
Trots att det i nuläget är ont om kändissvampar som det ”gyllene guldet” och Karljohan, finns det andra ätbara sorter i skogarnas hörn. Ett exempel är lärksoppen, som är snarlik kantarellen, men vars undersida på hatten är täckt av porer iställer för valkar.
– Lärksoppen är en god matsvamp. Den växer alltid i närheten av lärkträd. De flesta svampar lever ju i symbios med trädens rötter så de växer familjevis lite varstans, säger Uno Milberg.
Svamp kan egentligen hittas var som helst i skogen, men i närheten av gångstigar borde man kika efter lite extra noga när man är ute på jakt.
Svenskens hemlighet
Enligt Uno är ungefär 10-15 procent av de svampsorter vi hittar i Sverige ätliga.
Håller du med om att en av svenskens största hemligheter är var han eller hon plockar sin svamp?
– Ja, berätta aldrig om de bästa ställena, för då går ju alla godbitar förlorade, säger Uno Milberg.