Vänsterextremist häktad – attackerade ungmoderater

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige mannen från Köping som tillsammans med två kumpaner klottrade ner en kvinnas hem i Västerås har starka kopplingar till den vänsterextrema organisationen Revolutionära Fronten. Det säger Sörmlandspolisen till Tvärsnytt.

Tidigare i veckan slog tre män till med en klotterattack mot en kvinnas bostad i Västerås. Männen greps senare och anhölls misstänkta för brottet – som ser ut att ha politiska motiv.

– De här personerna är kopplade till ett vänsterextremt nätverkt kallad Revolutionära Fronten, säger Fredrik Wallén, informationschef på Sörmlandspolisen till Tvärsnytt.

Extremistkriget i Mälardalen

Flera attacker

Kvinnan har utsatts för attacker vid ett flertal tillfällen tidigare, brott som åklagaren Eva Morén anser kan knytas till den 23-årige mannen som nu sitter häktad för klotterattacken.

– Han är även misstänkt för att ha hotat den här kvinnan tidigare, säger hon.

Den 23-årige mannen från Köping misstänks också för en misshandel som ska ha inträffat i mars i år i Västerås och olaga hot i Eskilstuna. Han misstänks även för attacker mot ungmoderater.

Åklagare Eva Morén vill inte dra några slutsatser om vad som kan ligga bakom mannens framfart och klotterattacken i Västerås.

– Jag lämnar inte några kommentarer angående motiv, säger hon.

Mannens kumpaner är släppta på fri fot men är fortfarande misstänkta för skadegörelsen.

Enligt Fredrik Wallén på Sörmlandspolisen finns det ett antal pågående utredningar där trion figurerar.

– Vi har en del ärenden om nätverket som de här personerna är kopplade till. Generellt sett kan man säga att vi har en god bild av vilka som ingår i grupperingen.

Hur ser de här grupperna ut?

– Det är inte ett jättegäng som är kärnan, omkring ett halvdussin personer, och det rör sig ofta om ganska unga människor som aldrig blivit gripna tidigare. De har en obehaglig  våldsretorik där de pratar om att förändra samhället med våld och att deras fiender inte ska visas någon nåd. Man brukar även filmdokumentera sina dåd och lägga upp dem på nätet för att skryta.

Som Tvärsnytt rapporterat tidigare har det varit ett utbrott av politiskt våld i Mälardalen. De senaste åren har ett 30-tal attacker inträffat som kan kopplas till vänsterextremister. Bara i Eskilstuna med omnejd har polisen ett flertal utredningar som kan sättas i samband med vänsterextremism.

– Vi har ett 15-tal utredningar som man på goda grunder kan koppla samman med grupperingen Revolutionär Front, säger Fredrik Wallén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Extremistkriget i Mälardalen

Mer i ämnet