Foto: Anders Nord/SVT

Privata bolag tjänar miljoner på skattebetalarna

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Vänsterpartiet i Örebro en utredning av fyra privata äldreboenden som drivs av kommunala skattemedel.

En miljard lägger kommunen totalt ut i vård och omsorg varje år. 100 miljoner av dem går till privata bolag. Enligt vänsterpartiets utredning gjorde dom en vinst på sju miljoner kronor förra året.

– Det är lite bekymmersamt och skrämmande att de medel som går i vinst, går också i skatteparadis. Det vill säga att dom här bolagen tjänar pengar på skattemedel, och så betalar man inte skatt på det. säger oppotionsråd Murad Artin (V) och fortsätter:

– Vi tycker att det är oacceptabelt och vi tycker att man ska ha förbud mot vinster i välfärden.

Vänsterpartiet är kritiska mot att majoriteten anlitar företag som inte betalar skatt i Sverige.

– Jag tycker inte att det är okej att våra offentliga skattemedel föröver till skatteparadis utomlands och där kräver också det socialdemokratiska partiet en lagförändring. Men att helt principiellt säga att man ska ha förbud mot vinster i välfärden är faktiskt inte rimligt eftersom att det handlar om att säkra kvaliteten på lång sikt kring kompetens utvecklig, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Baastad (S).

De fyra boenden som granskats är Skäpplandsgården, Elgströmska huset, Sirishov och Berggården och de drivs på entreprenad av bolagen Attendo Care och Norlandia Care.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.