Foto: TT

Var femte jobbar en hel dag extra

Uppdaterad
Publicerad

Var femte anställd i Västmanlands och Örebro län jobbar övertid i snitt nästan sex timmar varje vecka. Det visar övertidsuppgifter från SCB som Unionen nu redovisar.

Enligt Unionen har mobiltelefoner och förändrade arbetsorganisationer gjort att många har svårt att dra en gräns mellan arbete och fritid. Dels på grund av jobbsamtal och e-post från kunder och kollegor men också på grund av att ansvaret för en arbetsuppgift många gånger läggs på den enskilde medarbetaren. Det gränslösa arbetslivet har gjort det svårt att lämna tankarna på jobbet när man går från kontoret.

– Övertidsuppgifterna talar sitt tydliga språk, säger Lise Berntzen, regionchef Unionen Mälardalen. Självklart är det oroande siffror och det finns ingenting som tyder på att övertidsuttaget minskar. En lösning kan vara en lokalt förankrad och tydlig mail- och mobilpolicy.

Arbetstidsfrågorna har allt mer kommit att bli en av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna för tjänstemännen.

– En hög arbetsbelastning kan fungera i perioder, men när övertiden sätts i system kommer också sjukskrivningarna. Övertid ska användas för att möta tillfälliga toppar på arbetsplatserna, inte som ett sätt att hantera en för låg bemanning där färre förväntas göra mer, säger Lise Berntzen.

I Västmanlands län arbetade 21 700 personer övertid under mätveckan, i snitt 5,7 timmar. I hela landet arbetade 782 000 personer i genomsnitt 6,1 timmar övertid per person.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.