Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vårdskandal på demensboende

Uppdaterad
Publicerad

En vårdskandal på demensboendet Södermalmshemmet i Örebro har uppdagats. Personalen har grovt misskött sitt arbete och till och med lämnat boendet under arbetstid.

Enligt anmälan som görs av arbetsgivaren Örebro kommun så har personalen ställt upp dörrar på glänt med hjälp av stolar vilket gjort att larmen hos de boende inte har fungerat. Larm som gjorts har också lämnats obesvarade. Istället för att hjälpa de boende har personalen lämnat boendet eller legat och sovit. När de bytt blöjor på de boende så har det varit efter vissa egna schemalagda tider istället för när de boende verkligen behövt byta. Det har också funnits konflikter mellan personalen.

– Vi har utifrån signaler från medarbetarna haft att det finns misskötsel och konflikter på den nattorganisation som finns knuten till Södermalmshemmet, säger Tommy Henningsson, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen. Utifrån det har vi gjort en internutredning och fått belägg för att den misskötseln finns och därför har vi lagt en Lex Sarah anmälan.

Missförhållandena har pågått under hösten. Enligt kommunen så har ingen av de boende farit illa, men det har funnits risk för att de skulle göra det.

– Problemet är att vi inte har en fungerande grupp på natten fullständigt, nu gäller det sju personer – inte hela gruppen. Vi har inte lyckats riktigt att  åstadkomma den gruppdynamik som vi vill ha på kvällen, säger Tommy Henningsson.

– Man har väl inte levt upp till det individuella ansvar man har att följa de rutiner och riktigtlinjer som finns.

Missförhållanden på boendet nattetid har tidigare anmälts men de har ändå fortsatt. Nu kommer nattpersonalen att schemaläggas dagtid i ett försök att komma till rätta med problemen, och ingen kommer att schemaläggas natt under längre tid än ett ett halvår i taget. Händelsen anmäls också till Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.