Värmen farlig för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Extrem värme väntas under de kommande dagarna i hela landet och SMHI har gått ut med en varning till alla kommuner och landsting om att extra åtgärder kan behövas för att undvika dödsfall.

I Örebro kommun finns det ingen handlingsplan över hur man ska arbeta under extrema temperaturer.

– Inte som är officiell som är sagt att så här ska vi arbeta utan det ligger i hela vård och omsorgsarbetet att då den här typen av värmeböljor kommer så måste vi bevaka just det här med dryck, säger förvaltningschef Tommy Henningsson.

Dödligheten ökar

För många, framför allt äldre så innebär värmen problem. När temperaturen stiger upp över 26 grader mer än tre dagar i rad så ökar dödligheten med 10 procent. Många drabbas då av väktskebrist och det i kombination med andra sjukdomar är livsfarligt.

Inom äldromsorgen i Örebro arbetar man nu med väktskelistor så att alla äldre får i sig vätska.

– Det innebär merarbete, men det är viktigt att de får i sig vätska, säger Tommy Henningsson.

Saknar klimatanläggningar

Örebro kommun kommer till hösten att börja ta fram en egen handlingsplan. Men det löser inte alla värmeproblem på kommunens äldreboenden.

– Många av våra äldreboenden är byggda på 80- och 90-talet och saknar klimatanläggningar. Det enda som finns för att hålla värmen borta är markiser.

Förvaltningschefen Tommy Henningsson säger att det inte är vanligt att brukare dött enkom på grund av värme utan att det i så fall har varit i kombination med andra sjukdomar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.