Vissa brott behöver inte straffas

Uppdaterad
Publicerad

Den som redan utreds för brott kan i vissa fall begå flera nya utan att straffas. (TT)

-Rättvisan är inte rättvis. Den är faktiskt väldigt ojämlik, säger tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Grannen åker fast för rattfylla igen, det sker ett inbrott i ditt hus eller ett snatteri där du jobbar. I samtliga fall vet såväl anmälaren som polisen vem som begått brottet, ändå läggs utredningen ner direkt.

Det som hänt är förmodligen att polisens eller Åklagarmyndighetens förundersökningsledare beslutat om förundersökningsbegränsning (FU-begräsning), en juridisk möjlighet som upprör både brottsutsatta och poliser som tar fast brottslingar.

Straffen dubblas inte

Möjligheten till FU-begränsning finns för att inte slösa med rättsväsendets resurser på fall där ett extra brott ändå inte skulle påverka straffet i slutänden. I Sverige leder ju inte 20 grova rattfyllor till att fängelsestraffet blir 20 gånger så långt. Att utreda den 20:e fyllan kan därför anses onödigt.

-Men budskapet till den man stoppat blir ju att det är okej att köra rattfull. Efter ett visst antal brott ges de fri lejd, säger en polis i Värmland till TT.

Inom polisen talar man om att livsstilskriminella blir straffimmuna mot småbrott.

En polis i Örebro tar upp exemplet med en narkoman som finansierar sitt missbruk genom att snatta.

-Han åker dit för sju snatterier, blir åtalad för två, och eftersom han inte har några inkomster döms han till schablonböter på 1 500 kronor som han ändå inte kan betala. Det gör att snatteriet blir i det närmaste straffritt.

De intervjuade poliserna vittnar om hur dåligt det är för arbetsmoralen att ta fast en brottsling när det inte får några konsekvenser.

-Det går så kraftfullt stick i stäv med ens rättspatos.

Men värst tycker de att det är vid brott som har ett uppenbart brottsoffer, exempelvis ofredande, stöld och inbrott.

”Grundtanken riktig”

Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare, nu ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund, säger:

-Själva tanken bakom förundersökningsbegränsning är naturligtvis riktig. Det finns rationella skäl bakom, både ekonomiska och straffmässiga. Samtidigt ligger det både i den enskildes och i det allmännas intresse att den som utsatts för brott får upprättelse, säger han.

Den som beslutar om FU-begräsning måste därför varför utrustad med ett gott omdöme, anser Alhem.

Problemet med kriminella som blir immuna tycker han är knepigt.

-Straffrätten ska ju träffa alla lika och rättvisan ska vara rättvis, men det är den inte. Den som redan har 27 punkter i kriminalregistret varken förlorar i anseende eller ekonomiskt vid ett snatteri om det inte finns några pengar att driva in.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.