Foto: SVT

Vill se fler kontroller av tung trafik

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges åkeriföretag bjöd in Eva-Lena Jansson, socialdemokrat  och riksdagsledamot, till en av polisens vägkontroller av tunga fordon strax utanför Örebro och Tvärsnytt hängde på. Man ville visa den tunga trafikens tuffa verklighet.

– Vad det gäller förare så är det väl oftast det att de brister i kör- och vilotiderna, att de har kört för länge eller inte tagit rast korrekt, säger bilinspektör Mikael Walan på Trafikenheten i Örebro.

Alla som arbetar med vägtransporter ska precis som andra ha goda arbetsförhållanden, de ska ha rätt till regelbunden vila och inte köra för långa arbetspass. Därför finns det regler för kör- och vilotider.

– Som det ser ut i dag med konkurrens från oseriösa åkare så behöver man göra någonting åt det, säger Eva-Lena Jansson (S).

– Och de här oseriösa åkarna sköter sig inte när det gäller trafikregler, följer inte svenska kollektivavtalen med mera och det är jätteviktigt att man kommer till rätta med det här så vi får en sund konkurrens inom åkerinäringen.

Tvärsnytt träffade Roger Olsson som var på väg från Gävle till Kvarntorp och han berättade att han periodvis blir mycket kontrollerad.

– Lite för sällan i bland kan jag tycka.

Du gillar det här alltså?

– Gillar och gillar, det är ett sätt att få ordning på branschen och då är det ju viktigt, tycker jag i alla fall, säger Roger Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.