Foto: SVT

Eldsjälen som hyllas för sitt engagemang

Uppdaterad
Publicerad

Eldsjälen och baskettränaren Malika Bouallala prisades nyligen på årets upplaga av Örebrogalan. Detta för sitt engagemang för ungdomar i stadsdelen Vivalla i Örebro. Tvärsnytt träffade pristagaren under en träning med Örebro multibasketklubb.

– Jag har fått pris som Örebros bästa idrottsledare 2013. Det känns fantastiskt. Jag är glad för det och det har gjort att jag vill göra mer och mer. Jag vill visa andra kvinnor att de kan göra som jag gör, för de kan också få ett pris precis som jag har, säger Malika Bouallala.

Respekt är nyckeln

Träningen i Vivallaskolans idrottshall är i full gång. Det är laget F00 som tränar och de lyssnar uppmärksamt på Malika som leder träningsmomenten. Malika Bouallala menar att ömsesidig respekt är en viktig ingrediens i träningen, en attityd som märkbart präglar tjejerna.

– Jag tycker att Malika förtjänar priset för att jag känner mig väldigt bekväm när jag är med henne. Hon är väldigt rolig fast hon tränar oss hårt och hon jobbar hårt för oss. Så det känns väldigt bra att ha henne som tränare, säger Amina Ghezali, 14 år.

– Hon är en underbar tränare och hon gör många aktiviteter för oss. Vi är väldigt stolta över att hon vann priset och hon förtjänar det. Hon hjälper oss med många saker. Om vi har problem så kan vi alltid gå till henne, säger Fatema Yaseen, 13 år.

Kostar tid och kärlek

Malika Bouallala tränar tjejer i Örebro multibasketklubb två dagar i veckan. Onsdagar och fredagar mellan klockan sex och åtta på kvällen. Ändå hinner hon med tre lag, i åldrarna 8-10 år, 11-12 år och 13-15 år.

– Jag vill att alla tjejer som jag har idag, 147 tjejer, fortsätter att träna basket i många, många år. Jag vill inte att, när de kommer till en viss ålder, slutar för att ansvaret börjar då. Utan jag vill gärna att de fortsätter med basketen, säger Bouallala.

Hur hinner du med allt?

– Tack vare att jag har stora pojkar idag och min dotter spelar basket i F00, så hela familjen är med i basketen. Vi har blivit en basketfamilj kan man säga. Dem är med på matcher mycket, min man skjutsar och mina söner hjälper till att coacha. Så det är bara att jobba! avslutar Malika Bouallala med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.