Friades från rattfylla – för att han är asiat

Uppdaterad
Publicerad

Personal på en bensinmack i Karlskoga slog larm – och polisens provtagning visade 1,64 i promille alkohol i blodet. Trots det friades mannen i 60-årsåldern för rattfylla. Anledningen: han är asiat.

På nyårsafton 2012 svängde en man in på en bensinmack i Karlskoga för att köpa cigaretter. Personalen i butiken tyckte att mannen verkade berusad, och ringde polisen som anlände till platsen. Tack vare övervakningsfilm fick polisen mannens registreringsnummer på bilen, och kort därefter kunde en patrull plocka upp honom i bostaden.

Blodprovet som polisen tog visade att mannen hade 1,64 i promille. Hans egna förklaring var att han druckit ett glas öl före bilfärden och sen tre glas whisky när han kommit hem.

Men trots att Rättsmedicinalverket i ett yttrande slår fast ”att analysvärdena inte ger något stöd för uppgiven invändning om eftersupning” så går Örebro tingsrätt emot deras yttrande.

Anledningen: mannen är asiat och anses därför reagera annorlunda på alkohol.

Örebro tingsrätt motiverar den friande domen så här:

”Därtill kommer, såsom försvararen påpekat, att X är asiat och det får anses vara allmänt veterligt att personer från olika folkgrupper reagerar olika på alkoholintag och att det därför är oklart om resultatet av den undersökning av förbränningen av alkohol hos 16 försökspersoner, som Rättsmedicinalverket bygger sitt yttrande på, är helt relevant i detta fall”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.